środa, 23 kwietnia 2014

kakaowe brownie









W brownie najważniejsze jest aby było mocno czekoladowe, płaskie, podawane w formie małych kwadracików (na ciepło lub zimno). Kilka przepisów na brownie już testowałam, ale dziele się z Wami tym najlepszym, mimo iż w swoim składzie nie ma nawet prawdziwej czekolady! Oprócz genialnego smaku palonego masła, zaletą tego ciasta jest jego uniwersalność, gdyż pasuje niemalże na każdą okazję - na co dzień i od święta.


Przepis pochodzi z magazynu Palce Lizać (luty 2014), z małymi korektami

140 g masła
1 szklanka cukru
3/4 szklanki kakao
2 jaja wiejskie
1/3 szklanki mąki pszennej
szklanka orzechów włoskich
szczypta soli

1. W rondlu rozpuszczamy masło i podgrzewamy aż zacznie się pienić, a na dnie pojawią się kawałeczki brązowego, palonego masła.
2. Zdejmujemy masło z ognia, mieszamy z cukrem, kakao, 2 łyżkami wody i szczyptą soli.
3. Masę lekko studzimy, miksujemy i dodajemy kolejno jaja.
4. Gdy masa będzie błyszcząca i gęsta dosypujemy mąkę i chwilę jeszcze miksujemy.
5. Dodajemy do masy orzechy i mieszamy.
6. Przygotowujemy kwadratową blachę do pieczenia lub tortownicę (23 cm), wykładamy papierem.
7. Przekładamy masę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i pieczemy ok. 25 minut.



1 komentarz: