sobota, 2 listopada 2013

Fave dei morti

Dolci dei morti, czyli słodycze zmarłych, związane są z tradycją Dnia Wszystkich Świetych. Pieczone są najczęściej ciasteczka w kształcie lub o teksturze kości. 1 i 2 listopada zostawia się je na stołach w przekonaniu, że częstują sie nimi zmarli. Ciasteczka najczęściej wykonywane są z maki, jaj, cukru, często  dodatkiem migdałów, czekolady lub konfitury.
Fave dei morti (wł. fave = fasola, ziarna), to tradycyjne ciasteczka w regionach takich jak Emilia Romagna, Lacjum, Lombardia, Marche i Umbria.



Składniki:
100 g migdałów
50 g orzeszków pinii
150 g cukru pudru
170 g mąki
1 całe jajo
2 żółtka jaj
1 łyżeczka cynamonu
20 ml grappy (ew. likieru sambuca)
skórka starta z jednej cytryny

* GRAPPA - destylat cieszący się długą tradycją we Włoszech - legenda głosi, że wódka ta znana była już w II wieku.  Początkowo otrzymywana z odpadow winogron przeznaczonych do produkcji wina. Grappa posiada bardzo charakterystyczny zapach i smak.

1. Orzechy i migdały należy zblendować. Jajka ubić i wymieszać dokładnie z grappą. Mąkę połączyć z cukrem pudrem. Zetrzeć skórkę z cytryny. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Nie zapominajcie o cynamonie. Dokładnie ugniesć ciasto na jednolitą masę,
2. Stolnicę wysypać maką. Urwać częsc ciasta, zwinąć w 'rulonik' (jak przy robieniu kopytek), ucinać kawałeczki ciasta o średnicy ok 1x2 cm. Można formować z nich kulki. To samo robić z pozostała częścią ciasta.
3. Ułożyć w odstepach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zwiększą swoją wielkosć dwukrotnie).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 15 minut.


1 komentarz: