środa, 13 listopada 2013

panierowany pasztet serowo-ziemniaczany

Przepis zaczerpniety z październikowego numeru gazetki Cucinare bene, acz zmodyfikowany.
Pasztet jest już dobry do zjedzenia bez panierowania, panierowany świetnie komponuje sie z różnymi kremami z warzyw, może być też samodzielną przekąską do zjezdenia z sosem czosnkowym lub koperkowym tudzież pełnić funkcje jednego ze składników klasycznego dania obiadowego.

Składniki:
2 - 3 ziemniaki
200 g bakłażanu 
3 jaja
170 g jogurtu naturalnego
40 ml mleka
200 g mąki
100 ml oliwy
70 g tartego sera grana
 lub parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łodyżka bazylii
poł łyżeczki sody
sól, pieprz

Panierka:
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka bułki tartej
2 jaja
1 ząbek czosnku
ostra papryczka
suszona bazylia
olej do smażenia

1. Ziemniaki należy gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Rozgnieść na pure. 
2. Bakłażan pokroić w kosteczki, posolić i odstawić na 10 minut. Opłukać pod bieżacą,zimną wodą i podsmażyć przez pieć minut na 20 ml oliwy, z podartą w kawałeczki bazylią i drobniutko pokrojonym czosnkiem.
3. Rozbić jaja, dodac do nich jogurt i 80 ml oliwy. Do tego dodać makę z sodą. 
4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać tarty ser, doprawić. 
5. Formę do pasztetu wyłożyć papierem do pieczenia, piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

6. Jaja rozbić w miseczce, dodać do nich czosnek wyciśniety przez praskę.
7. Płatki kukurydziane rozdrobnić(w dłoniach lub za pomocą moździerza), wymieszać je z bułką tartą, oregano i papryczka.
8. Pasztet, po wystygnięciu pociąć w plastry i  panierować tradycyjnie: najpierw w jajku, następnie w bułce z płatkami. Smażyć na rozgrzanym oleju.


1 komentarz:

  1. Ale ciekawy przepis, pasztet z ziemniakami, do tego panierka - pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń