poniedziałek, 25 listopada 2013

krupnik z kapustą włoską

W poniedziałki zwykle zaczyna się nasza walka z obowiązkami, tak więc obiad musi być prosty i szybki, a przy dodatkowo niskiej temperaturze sycący i rozgrzewający.


na średni garnek:

3/4 objętości wody
włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, por)
1 mała cebula pokrojona w piórka i przysmażona na odrobinie oliwy
8 liści kapusty włoskiej pokrojonej drobno
szklanka mrożonego groszku
2-3 garście mrożonej fasolki szparagowej
2 ziemniaki pokrojone w słupki
szklanka kaszy jęczmiennej
 pieprz,sól
oliwa
*śmietana


1. Gotujemy bulion na włoszczyźnie, dodajemy kapustę i przesmażoną cebulę, doprawiamy.
2. Wyciągamy większe warzywa (np. seler i pietruszkę).
3. Wrzucamy kaszę i gotujemy. Po ok. 10 min dorzucamy ziemniaki i mrożone warzywa.
4. Kiedy wszystko jest miękkie doprawiamy do smaku.
5. Zupę opcjonalnie zabielamy łyżką śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz