środa, 6 listopada 2013

indyjskie curry z pęczakiem

Proste, pyszne, kokosowe danie, które wykonasz w 40 minut. I do tego obłędny pęczak, za którym tak tęskniłam! Do sosu pasować będzie także inna kasza lub ryż.


Na konkretne 4 talerze

2 duże marchwie
mały seler
3 małe młode pory
ząbek czosnku
4 szklanki mrożonego groszku
puszka pomidorów krojonych
szklanka wody
200 ml mleka kokosowego
łyżeczka przyprawy do dań indyjskich (garam masala/bombay masala)
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki chili w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
ew.kilka kropel soku z limonki
pieprz, sól
odrobina oleju

1. Marchew i seler kroimy w słupki, por w krążki, czosnek przez praskę i wrzucamy do garnka, dodajemy olej i dusimy.
2. Po kilku minutach podlewamy warzywa wodą, solimy i dusimy.
3. Kiedy będą już prawie miękkie wrzucamy pomidory, inne przyprawy.
4. Po kilku minutach duszenia dorzucamy groszek i mleczko kokosowe.
5. Doprawiamy do smaku, podajemy z pęczakiem.


5 komentarzy:

  1. super! chciałabym spróbować z pęczakiem, jak go tylko jakoś zdobędę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fakt, że nie tak łatwo dostać pęczak, co bardzo mnie dziwi, bo to według mnie najlepsza kasza. ja kupuję w Piotrze i Pawle, pewnie w innych delikatesach też będzie :)

    OdpowiedzUsuń