na bulion (średni garnek):
kilka marchewek pokrojonych w słupki
mały seler pokrojony w słupki
2 pietruszki pokrojone w słupki
mała kapusta pekińska poszatkowana
papryka czerwona pokrojona w słupki
2 pory pokrojone w talarki
sól, pieprz
ew. kostka bulionowa dla wzmocnienia
reszta:
mieszanka warzyw chińskich (u mnie mrożona, gdyż taniej, ale można samemu ją skomponować dodając pędy bambusa, grzyby mun, kiełki i inne)
200 g makaronu ryżowego osobno ugotowanego i zahartowanego
łyżka mieszanki przypraw kuchni chińskiej
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
2 łyżki keczupu
łyżeczka słodkiej papryki
odrobina imbiru w proszku
odrobina chili w proszku
sól
sól
U mnie dzisiaj też po chińsku :)
OdpowiedzUsuńRosół wygląda bardzo smakowicie :)
zapisuję przepis :)
pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com