Ragù to włoski sos powszechnie podawany z makaronem. W oryginale jest sosem mięsnym lub podawanym z mięsem. Podobno wyróżnia się 14 rodzajów ragu, najbardziej typowe to ragu alla bolognese, ragu alla napoletana oraz ragu alla barese.
Wegetariańskie "ragu" wykonywałam według przepisu z książki I Sapori delle Marche, bezmięsną wersję tworząc w najprostrzy sposób, czyli zastępując mięso soją.
Składniki:
100 g soi (granulat lub kotlety)
pół dużego selera
3 marchewki
1 cebula
pół papryczki chilli
2 ząbki czosnku
300 ml pasaty pomidorowej
100 ml czerwonego wina
oliwa
sól, pieprz
oregano
*parmezan
1. Soję ugotować w bulionie warzywnym wg. przepisu na opakowaniu, następnie odcedzić i ostudzić. W przypadku wykorzystania kotlecików - pociąć je na kawałeczki.
2. Cebulkę poszatkować i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, posolić. Po kilku minutach dodać poszatkowany drobniutko czosnek i papryczkę.
3. Marchewkę i seler obrać i pokroić w bardzo drobne kawałki. Dodać do cebulki, podlać wodą i dusić do miękkości.
4. Soję podsmażyć na oliwie na osobnej patelni przez kilka minut, następnie podlewając czerwonym winem.
5. Po kilki minutach dodajemy soję oraz przecier pomidorowy do warzyw. Dusimy razem kilka minut i doprawiamy.
*6. Podajemy z wegetariańskim parmezanem.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuń