Czwartek nieco luźniejszy, mniej obowiązków, a więc więcej czasu na zaprzątanie sobie głowy obiadem. Najlepiej żeby było tanio i dobrze, a więc kupuję błyskawiczne płatki owsiane, cukinię mini i puszkę pomidorów na sos. W lodówce czeka już na mnie tacka porów, gdyż ostatnio coś mam na nie chętkę i używam ich częściej niż moją królową cebulę. Tak oto powstają kotlety, sycące, zdrowe, lekko pikantne, które już nie potrzebują innych dodatków niż sos lub bukiet surówek.
szklanka błyskawicznych płatków owsianych
2 lub 3 małe młode pory
1 mała cukinia
kilka pieczarek (opcjonalnie, dałam bo miałam)
pieprz, sól
olej
1. Zagotowuję wodę i zalewam nią moje płatki owsiane, dodaję sól i czekam aż napęcznieją.
2. W tym czasie trę cukinię, pieczarki, a por kroję w talarki. Na kropli oleju duszę warzywa pod przykryciem, dodaję sól i pieprz.
3. Mieszam warzywa z płatkami, mogę lekko zblendować i lepię kotlety (najlepiej mokrymi rękoma).
4. Smażę kotlety z obu stron.
dla mnie skład idealny!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńfaktycznie szybko i tanio i na dodatek jak się prezentują : >
OdpowiedzUsuń