środa, 13 listopada 2013

chiński rosół z makaronem ryżowym

Miałam okazję jeść ostatnio pyszną zupę chińską w toruńskim barze wegetariańskim i zdobyła ona moje serce do tego stopnia, że spróbowałam ją odtworzyć. Zupa jest genialna, warto użyć gotowej mieszanki przypraw, gdyż znajdzie się tam cały komplet smaków. W swojej wersji zamiast zwykłego makaronu użyłam ryżowego TaoTao, który zalewa się jedynie wrzątkiem i odstawia na 3 minuty. Jeśli chodzi o mieszankę warzyw mrożonych, moim zdaniem lepiej użyć właśnie jej, niż wydawać krocie na kupno osobnych składników. Zupę na pewno zrobię jeszcze nie raz i zachęcam Was do spróbowania:)



na bulion (średni garnek):

kilka marchewek pokrojonych w słupki
mały seler pokrojony w słupki
2 pietruszki pokrojone w słupki
mała kapusta pekińska poszatkowana
papryka czerwona pokrojona w słupki
2 pory pokrojone w talarki
sól, pieprz
ew. kostka bulionowa dla wzmocnienia

reszta:
mieszanka warzyw chińskich (u mnie mrożona, gdyż taniej, ale można samemu ją skomponować dodając pędy bambusa, grzyby mun, kiełki i inne)
200 g makaronu ryżowego osobno ugotowanego i zahartowanego
łyżka mieszanki przypraw kuchni chińskiej
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
2 łyżki keczupu
łyżeczka słodkiej papryki
odrobina imbiru w proszku
odrobina chili w proszku
sól

Gotujemy bulion, zmniejszamy ogień i dodajemy resztę warzyw oraz doprawiamy. Podajemy z makaronem.


1 komentarz:

  1. U mnie dzisiaj też po chińsku :)
    Rosół wygląda bardzo smakowicie :)
    zapisuję przepis :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń