wtorek, 3 września 2013

warzywa nadziewane z grilla z sosem pomidorowo-szałwiowym




PAPRYKA:
2 papryki +
2 pomidory
1 cebula
3 pieczarki
garść oliwek
garść sera żółtego lub innego
oregano, sól
oliwa

+ sos koperkowy

POMIDORKI:
4 duże pomidory +
pół cebuli białej
pół cebuli czerwonej
garść oliwek
mozzarella, ser zółty
oregano, sól

+ folia aluminiowa

SOS: (do papryki)
4 pomidory
8 listków świeżej szałwii
1 cebula
sól, pieprz
oliwa
zasmażka
(łyżka masła, płaska łyżka mąki)

Nadziewane warzywa:
Paprykę przekroić na pół. Warzywa należy oczyścić z gniazd nasiennych. pomidory delikatnie i dokładnie wydrążyć.
Cebulę pokroić w długie paseczki. Ser zetrzeć na tarcę. Oliwki przepołowić. Pieczarki podsmażyć na oliwie. Pomidorki pokroić w dużą kostkę. Faszerowane warzywa delikatnie posolić i  nadziać farszami.
Warzywa owinąć folią aluminiową i piec na grillu. Pomidorki będą gotowe szybciej niż papryka.

Sos:
Podsmażyć cebulkę na oliwie, dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić do miękkości. Pod koniec dodać listki szałwii i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić i zrobić zasmażkę.




1 komentarz: