poniedziałek, 30 września 2013

sałatka z marchewki i cukinii, na ciepło

Bardzo proste, bardzo smaczne.
Sałatka na ciepło. Dobra do jedzenia jako przekąska oraz jako dodatek do obiadu.
Stała się moją ulubioną przekąską na 'mały głód'. Jako miłośniczka marchewki zajadam się nią na okrągło od kilku dni i jeszcze mi się nie znudziło!


3 małe cukinie
4 marchewki
sól, pieprz
oliwa

1. Marchewkę należy obrać i pokroić w cienkie plasterki.
2.Cukinię przekroić wzdłuż na pół i również pokroić w plasterki, posypać ja solą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie przepłukać ja pod zimną bieżąca wodą i odcedzić.
3. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, dodać marchewkę, dodać pół szklanki wody i dusić przez około 5 minut.
4. Po tym czasie dodać cukinie i dusić całość około 10 - 15 minut, posolić. W międzyczasie, w razie potrzeby dodać więcej oliwy lub wody.


1 komentarz: