poniedziałek, 16 września 2013

penne i szpinakowa pierzynka

Nie wiem już sama ile już było potraw ze szpinakiem, ale jest to na pewno produkt, którego używamy najczęściej. Przepis na ten makaron jest banalny i poradzi sobie z nim każdy początkujący w kuchni. Aby urozmaicić makaron do środka możesz dodać więcej ulubionych składników, ja mój podrasowałam cukinią (jak zwykle), marchewką, która powoli się marszczyła, pieczarkami, kawałeczkami soi i czerwoną cebulą, a wszystko to poddusiłam w pomidorowej passacie. W przepisie podaję jednak składniki na zwyczajnie prosty i przepyszny zapiekany makaron pod warstwą kremowego szpinaku.



200 g makaronu penne lub tagliatelle, kokardki itp.
400 g mrożonych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
podduszona cebula biała lub czerwona
szklanka śmietany
pół szklanki mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól

1. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy i mieszamy ze śmietaną, mlekiem i mąką. Studzimy i wbijamy jajko.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy makaron i zalewamy szpinakiem.
3. Zapiekamy w 180 st. przez 30 min.

1 komentarz: