piątek, 28 listopada 2014

pyszny pasztet jajeczno - pieczarkowo - serowy

Tym razem zapraszamy Was na genialny i bardzo prosty pasztet - idealny na kanapki, a także jako samodzielne danie, podane z ulubionym dipem. Celowo nie mieliłam składników, dlatego nie jest on raczej przeznaczony do smarowania. Pasztet wychodzi bardzo zwarty, łatwo go kroić nożem. Z góry ma chrupiącą skórkę. Podawać na zimno lub na ciepło.



750 g pieczarek
1 cebula
8 jaj ugotowanych na twardo
120 g sera ementaler w kostce
2 jaja surowe
olej do smażenia
3 łyżki bułki tartej
posiekana natka pietruszki

1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy bardzo drobno.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki i dusimy aż puszczą wodę, a następnie odparują. Solimy i pieprzymy.
3. W dużej misce mieszamy drobno pokrojone jajka, pieczarki, natkę, starty ser i surowe jaja. Mieszamy, dodajemy bułkę tartą.
4. Formę (np. taką do pieczenia chleba, tzw. keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wygładzamy łyżką. na wierzch posypujemy bułkę tartą.
5. Zapiekamy w 200 stopniach przez ok.45 min. Sprawdzamy metodą suchego patyczka.


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na inny pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow !!! jakże on bajecznie wygląda !!! Super przepis!! Rewelacja !

    OdpowiedzUsuń