poniedziałek, 1 września 2014

strogonow wegetariański

Strogonow to klasyczne danie kuchni rosyjskiej przygotowywane tradycyjnie z polędwicy wołowej, z pomidorami, papryką, cebulą. Mamy jednak dobrą wiadomość dla wegetarian - otóż firma Primavika umożliwia nam skosztowanie wschodniego przysmaku, tworząc bezmięsną wersję gulaszu.



Składniki na 2 porcje:

 Strogonow Primavika
pół cebulki
1 mały ząbek czosnku
100 g pieczarek
pół łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
papryczka ostra
kilka kropli sosu sojowego (jasnego)
2 małe ogórki konserwowe
natka pietruszki
*śmietanka 18%
sól, pieprz
oliwa

* omijamy w wersji wegańskiej

1. Podsmaż poszatkowaną cebulkę, pod koniec smażenia dodaj również czosnek.
2. Pieczarki oczyść, obierz, zasyp solą. Odcedź po 10 minutach i dodaj do cebulki. Dodaj oliwy. Duś kilkanaście minut aż zmiękną. Dopraw sosem sojowym.
3. Zawartość słoiczka z Strogonowem przełóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu.
4. Do zupy dodaj cebulkę z pieczarkami, musztardę i dopraw według swoich upodobań.
5. Zdejmij z ognia i dodaj ogórki pokrojone w talarki.
6. Podawaj z natką pietruszki i łyżeczką śmietanki.






1 komentarz: