czwartek, 18 września 2014

ryż z kurkami, groszkiem i marchewką

Totalnie proste i przepyszne danie. Ponownie w tematyce grzybów, jednak tym razem z ukochanymi kurkami, które zwykle tak ciężko znaleźć! :) Danie może być przyrządzone także w formie risotto, wówczas poprzez wstępne smażenie ryżu i dolewanie warzywnego bulionu staje się bardziej pracochłonne.
1 woreczek ugotowanego ryżu
3 szklanki kurek
1 mała cebula
1 ugotowana marchewka
szklanka mrożonego groszku (lub gotowa mieszanka groszku z marchewką)
oliwa/masło
posiekany koperek
pieprz, sól
1. Na łyżce oliwy dusimy poszatkowaną cebulę, kiedy zmięknie dodajemy oczyszczone i obgotowane kurki. Smażymy razem.
2. Dodajemy ryż, groszek i marchew oraz 2 łyżki masła/ margaryny aby danie było bardziej kremowe.
3. Danie doprawiamy i dodajemy posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz