poniedziałek, 8 września 2014

rozgrzewające pieczone warzywa

Idzie jesień, a dni bywają coraz zimniejsze. Powoli żegnamy się z ulubionymi warzywami i owocami lata, jednak na szczęście istnieją takie dobrocie, które pod dostatkiem są cały rok. Mowa oczywiście o naszych polskich warzywach korzeniowych, z których można wyczarować pyszne, sycące dania na obiad i kolację.

Danie inspirowane jest jednym z przepisów zimowego Kukbuka (klik), szczególnie polecam zachować wierność składnikom marynaty. Odradzałabym jednak wrzucanie ćwiartek cytryny na cały czas pieczenia, gdyż pestki i skórka wydzielają gorycz, która psuje smak dania.



3 małe ziemniaki wyszorowane
2 marchwie
2 małe selery
2 pietruszki
3 buraczki
1 mała cukinie ( jesienią można użyć także dyni)
nać pietruszki

3 łyżki miodu
2 łyżki octu
4 łyżki oliwy
1 czubata łyżka garam masala
pół łyżeczki: ostrej i słodkiej papryki
płaska łyżeczka soli
pieprz
kilka kropel soku z cytryny

 
1. Warzywa obieramy (oprócz ziemniaków) i kroimy w duże cząstki. Wykładamy na blachę do pieczenia.
2. Mieszamy ze sobą składniki marynaty. Zalewamy nią warzywa i dokładnie mieszamy.
3. Warzywa  pieczemy pod folią aluminiową pierwszą godzinę, następnie ją zdejmujemy i zapiekamy dalej warzywa do miękkości i zarumienienia.


1 komentarz: