Naszła mnie ochota na coś ziemniaczanego, więc przyrządziłam na niedzielę superowo proste i pyszne krokiety. Idealnie jeśli zostały Wam z obiadu ugotowane ziemniaki - doskonale sprawdzą się do ich zrobienia, a i zaoszczędzą nieco czasu podczas gotowania. Najlepiej jeść je zaraz po usmażeniu - mają pyszną chrupiącą skórkę. Podawać z ulubionym sosem, u mnie z grzybowym.
na ok. 10 krokietów:
6 ugotowanych ziemniaków
270 g sera typu feta
2 jaja
2 łyżki mąki
2 łyżki posiekanego oregano (lub bazylii)
olej
bułka tarta
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
papryka ostra
1. Ziemniaki obieramy i dukamy z serem feta. Dodajemy dwa żółtka (białka zostawiamy do panierowania), mąkę, oregano, przyprawy i dokładnie mieszamy.
2. Z masy lepimy małe krokiety, obtaczamy w osolonych i lekko roztrzepanych białkach oraz bułce tartej.
3. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
brzmi super, wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń