niedziela, 21 września 2014

tarta budyniowa z jeżynami i malinami

Uwielbiam tarty. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a pasują na każdą okazję - tę mniej i bardziej oficjalną. Kruche ciasto można przygotować wcześniej, a później myśleć nad wypełnieniem. Moja dzisiejsza tarta jest idealna w sytuacjach kryzysowych, kiedy brakuje czasu lub wyszukanych produktów. Podałam ją z domową konfiturą, kremem budyniowym i działkowymi owocami :)


ciasto:
szklanka mąki
1 żółtko
125 g masła
sól
+
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
2 łyżki margaryny
3 łyżki konfitury ( u mnie truskawkowa)
maliny i jeżyny
*tarta gorzka czekolada

1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
2. Budyń przygotowujemy jak w przepisie, studzimy i ucieramy z margaryną na krem.
3. Ciasto wykładamy na formę do tarty i dopasowujemy ręcznie do jej kształtu.
4. Nakłuwamy porządnie widelcem ciasto i wkładamy do piekarnika na 190 stopni. Pieczemy ok. 30 minut doglądając.
5. Upieczoną tartę studzimy, następnie smarujemy konfiturą. Wykładamy krem, owoce i dekorujemy owocami.

1 komentarz: