Pyszne i proste danie z wykorzystaniem młodej fasoli oraz działkowych pomidorów. Mojej fasoli wystarczyło na obiad dla całej rodziny, ale jeśli macie jej więcej, warto zaprawić kilka słoików na zimę:)
6 pomidorów
2 ząbki czosnku
1 cebula
łyżka pomidorowego koncentratu
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
suszone zioła (bazylia, oregano, rozmaryn)
oliwa pikantna
1. Fasolę płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i posiekany czosnek.
3. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry oraz pokroić w kostkę.
4. Kiedy cebula zmięknie dodajemy pomidory, liść laurowy, ziele i dusimy wszystko razem.
5. Ugotowaną fasolę razem z wodą (ok. szklanka wody z gotowania) przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy koncentrat, przyprawy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Pychota :-)!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń