2 litry bulionu warzywnego (przygotowanego z włoszczyzny)
1 kg obranej dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła orzechowego bez soli i cukru (Primavika)
2 łyżki śmietany 18%
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
olej/oliwa
1. Przygotowujemy bulion warzywny. Z warzyw zostawiamy jedynie marchew.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy do miękkości.
3. Cebulę szatkujemy i dusimy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojony drobno czosnek.
4. Cebulę przekładamy do zupy, doprawiamy całość, dodajemy śmietankę i masło orzechowe.
5. Zupę dekorujemy uprażonymi orzechami włoskimi.
uwielbiam dynię i orzechy- to propozycja zdecydowanie dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńten krem koniecznie zapisuję na listę do zrobienia! z masłem orzechowym bez wątpienia jest wyjątkowy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuń