piątek, 26 września 2014

żytnie pizzerki z boczniakami

Oj tak dawno nie piekłam pizzy! a bardziej niż dużą pizzę kocham małe i poręczne pizzerki, które łatwiej zajadać lub brać na wynos :) Dzisiejsze wypieki są lżejsze niż zwykle - ciasto przygotowane jest z mąki żytniej, a na wierzchu znajdziecie moje ulubione boczniaki na niewielkiej ilości sera. Do pomidorowej bazy wykorzystałam keczup Primaeco, który po dodaniu świeżego oregano sprawdził się znakomicie.



ciasto:

300 g mąki żytniej
4 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
łyżeczka soli
łyżka oliwy

250 g boczniaków
1 szczypior młody lub dymka
4 łyżki keczupu Bio Primaeco (u mnie dla dzieci)
garść startego żółtego sera
świeże oregano
pieprz, sól
olej


1. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże.
2. Mieszamy dwa rodzaje mąki i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Dodajemy sól i oliwę, zagniatamy ciasto (jeśli jest mało sprężyste i nie chce się wyrobić to dodajemy stopniowo mąki pszennej) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
3. Odcinamy twarde nóżki boczniaków. Rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy kapelusze boczniaków obok siebie. Smażymy z obu stron aż puszczą wodę. Lekko solimy i pieprzymy.
4. Blachę wykładamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (termoobieg).
Odrywamy po małym kawałku ciasta i lepimy pizzerki. Smarujemy keczupem ze świeżym, posiekanym oregano i zapiekamy przez 15 minut.
5. Po tym czasie blachę wyjmujemy, kładziemy kolejno ser, boczniaki i pokrojony w krążki szczypior lub dymkę.
6. Pieczemy dalej przez ok. 15 - 20 minut doglądając.




1 komentarz:

  1. świetny pomysł! ostatnio był mój debiut z boczniakami, a tka bardzo je polubiłam, ze chętnie kiedyś upiekę takie pizzerki :)

    OdpowiedzUsuń