Jednym z jedzeniowych przyzwyczajeń jakie nabyłam we Włoszech jest croissant na śniadanie. Choć rogalik swój rodowód ma w Paryżu, znany jest w wielu krajach. Na szczęście również w Polsce jest coraz łatwiej dostępny, np. w wielu marketach. Jeśli zaplanujecie śniadanie dzień wcześniej, możecie kupić ciasto francuskie lub wygodniej "ciasto na croissanty" (dostępne w delikatesach) i w bardzo szybki i prosty sposób, bez wychodzenia z domu, upiec puste rogaliki (pokazujemy to
tutaj).
puste croissanty
figi
ser blue
*miód
Myślę, że wystarczającą instrukcją są zdjęcia. Dodam tylko, iż na 2 croissanty wystarczy około 50 g sera blue i jedna figa. Wedle uznania wysmaruj rogaliki masłem/margaryną w środku. Miód dodatkowo przełamie wyraźny smak sera.
Bardzo ciekawy sposób na croissanty :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń