wtorek, 15 lipca 2014

sałatka z kaszą pęczak, pomidorkami, papryką i natką pietruszki


Składniki:
15 pomidorków koktajlowych
mała papryka czerwona
natka pietruszki
szklanka kaszy pęczak
2 - 3 łyżki oliwy
sól, pieprz, ostra papryczka


1. Kaszę przepłucz w zimnej wodzie, w lekko osolonej wodzie. Jeśli wcześniej zaplanujesz jej gotowanie dobrze jest ją również odstawić, moczącą się w wodzie na 2 godziny.
2. Wrzuć kaszę do gotującej się wody w garnku, gdzie woda powinna przynajmniej podwoić kaszy. Gotuj pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Ostudź.
3. Pomidorki umyj i pokrój na połowę lub w ćwiartki. Natkę umyj i poszatkuj. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie 3 cm paseczki.
4. Do kaszy dodaj oliwę,wymieszaj. Następnie dodaj warzywa i dopraw.





Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów, w których główną rolę odgrywa pęczak:
sałatka z kaszą pęczak na słodko
indyjskie curry z pęczakiem
pęczak z sosem grzybowym

2 komentarze:

  1. Jak widać kasza nadaje się nie tylko do zupy czy mięsa:) Też często serwuję kaszę w formie sałatki, bo dzięki jej dodatkowi otrzymujemy bardzo pożywne , a przy tym lekkie danie! :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń