czwartek, 16 stycznia 2014

pikantny ryż z brukselkami

Styczeń miesiącem dość pracowitym, a więc i dania nie będą za bardzo skomplikowane i czasochłonne, co nie znaczy, że niezdrowe :) Dziś propozycja na bardzo prosty i pikantny ryż w towarzystwie brukselek, które ostatnio bardzo polubiłam.


2 opakowania ryżu brązowego
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
odrobina suszonej papryczki chili (może być w proszku)
ulubione zioła
oliwa z oliwek
sos sojowy
ok. 15 brukselek

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2.  Na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w talarki, kiedy się zrumieni dodajemy pomidory.
3. Pomidory odparowujemy i smażymy chwilę, doprawiamy.
4. Przerzucamy ryż do pomidorów i dokładnie mieszamy.
5. Brukselki płuczemy, obieramy jeśli jest taka potrzeba i gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut.
6. Hartujemy brukselki zimną wodą na sicie i podajemy z ryżem.




3 komentarze:

  1. Wybrałam twój blog do zabawy Libster Award, możesz odp na swoim blogu na moje pytania,oto link http://cukrowapasja.blogspot.com/2014/01/zwierzenia-liebster-award.html. Życzę miłej zabawy :) Cudny przepis i prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trudno powiedzieć, bo każdy ma inne możliwości:) u mnie to były na takie mniejsze trzy porcje :)

    OdpowiedzUsuń