poniedziałek, 13 stycznia 2014

pęczak z soczewicą

O zaletach pęczaku pisałyśmy już na blogu nie raz. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, w wielkim skrócie -  jest niezwykle zdrowy i sycący. Pęczak można zajadać z różnymi dodatkami albo dodawać do zup. Przyjazny jest także dla osób dbających o figurę, gdyż skutecznie zapełnia żołądki i daje uczucie sytości na dłużej.





(na 3 osoby)

szklanka pęczaku ugotowanego w osolonej wodzie
puszka zielonej soczewicy
2 marchwie
kawałek selera
mały, młody por
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
oliwa
sól, pieprz
suszona papryka
zioła
3/4 szklanki wody

1. Marchew i seler trzemy, por kroimy w krążki.
2. Dusimy warzywa na oliwie, podlewamy wodą, dorzucamy kaszę i soczewicę.
3.Dodajemy przecier i doprawiamy.


1 komentarz: