środa, 19 listopada 2014

ryż garam masala z porem i marynowanym tofu

Witajcie! Mam dzisiaj dla Was banalnie prosty przepis na najlepszy ryż jaki ostatnio jadłam. Warunkiem udanej potrawy będzie brązowy ryż (i tylko brązowy, bo jest najpyszniejszy i najzdrowszy), garam masala (która zawsze niesamowicie podkręca smak potraw), a także marynowane tofu (to mój ulubiony rodzaj tofu, ma specyficzny smak i fajną skórkę). Do tego będziecie potrzebować także por, ale według gustu możecie dodać także inne warzywa, jak groszek, marchewkę, brokuł. Smacznego :)



Na 2 osoby:

1 opakowanie ugotowanego brązowego ryżu
mała część pora
ok. 100 g marynowanego tofu
płaska łyżka garam masala
odrobina słodkiej i ostrej papryczki
ew. posiekana natka pietruszki
olej
sól




1. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni i dusimy drobno pokrojony por. Lekko solimy.
2. Do miękkiego pora przekładamy ugotowany ryż i doprawiamy garam masala, solą i papryczkami.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu, smażymy przez chwilę.


1 komentarz:

  1. O tak, to musi być dobre! Uwielbiam marynowane tofu ale wędzone jest chyba lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń