poniedziałek, 24 marca 2014

biała fasola i zielona papryka w pomidorach

Fasolka z pomidorami, zieloną papryką i czerwoną cebulą na ostro lub w wersji łagodnej. Danie możesz podać z kaszą gryczaną lub ryżem, które ugotujesz w międzyczasie - to nasz pomysł na szybki, pełnowartościowy obiad. Przygotowanie dania zajmuje około 30 minut.
W zależności od gustu, zadecyduj o ilości papryczki.


Składniki:

1 puszka białej fasolki
2 puszki pomidorów 
2 zielone papryki
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
ostra papryczka
oliwa

1. Cebulkę obierz i poszatkuj, podsmaż na oliwie, dodaj trochę soli. Kiedy cebulka będzie miękka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kawałki. Dodaj do cebuli, posól, duś około 12 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby papryka się nie przypaliła.
3. Kiedy papryka będzie wystarczająco miękka dodaj pomidory, łącznie z zalewą oraz odsączoną fasolkę. Wymieszaj składniki na patelni, duś kilka minut, dopraw.


2 komentarze: