wtorek, 5 lutego 2013

ziemniaki faszerowane z piekarnika

Z tak podanymi ziemniakami, Twój obiad na pewno nie będzie nudny. Faszerować możesz czym chcesz, pasuje szpinak, jajka, brokuły, sery i wiele wiele innych. Ziemniaki, które zostały (z wyżłobienia łódeczek) możesz odsmażyć następnego dnia.



6 średnich ziemniaków
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
olej do smażenia
ser tarty
sól
zioła : np. koperek, natka pietruszki lub inne

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie al dente, ostudź.
2. Pieczarki, cebulę i paprykę podduś na patelni.
3. Ziemniaki przekrój na pół i wydrąż małą łyżeczką środek (oczywiście nie wszystko ! zostaw dość grube brzegi, chodzi tylko o zrobienie dołka na farsz).
4. Napełniaj farszem , na górę daj tartego sera.
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Ziemniaki idealnie komponują się z sosem czosnkowym.




3 komentarze:

  1. bardzo lubię takie ziemniaczki na obiad:) i tak jak piszesz, można poszaleć z farszami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie widziałam tak świeżego spojrzenia na te zwykłe warzywa ! Rewelacja, dziś lądują u mnie na stole : )

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznego zatem, na pewno nie zawiodą !

    OdpowiedzUsuń