niedziela, 17 lutego 2013

lasagne warzywna

W dziale 'lasagne i zapiekanki' pojawiło już się kilka propozycji, jednak nie miałam jeszcze szansy na dodanie przepisu na najprostszą lasagne, która najczęściej pojawia się na naszym stole. Tak więc do dzieła.

Proporcje podane na lasagne dla całej rodziny, najlepiej przygotować ją na blasze do pieczenia ciast.


1 opakowanie makaronu lasagne
1 brokuł
1 opakowanie kotletów sojowych
2 puszki pomidorów
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
1 pomidor
koncentrat pomidorowy
bulion warzywny
ser tarty na wierzch (opcjonalnie)
oliwa/olej

1. Brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i smażymy na oliwie, przyprawiamy.
3. Kotlety sojowe gotujemy w bulionie warzywnym, studzimy i kroimy w drobną kostkę.
4. Pomidory odparowujemy na patelni, dodajemy dowolne zioła (świeże lub suszone), sól, pieprz, koncentrat do smaku.
5. Do pomidorów dodajemy soję i dusimy przez 10 min.
6. Makaron lasagne gotujemy al dente w osolonej wodzie.
7. Blachę smarujemy oliwą i układamy kolejno płaty lasagne, soję z pomidorami, brokuł, pieczarki i drugą taką samą warstwę.
8. Na wierzch kładziemy plastry pomidora i ew. ser tarty.
9. Pieczemy w piekarniku 180 st. przez 30 min.

3 komentarze: