środa, 13 lutego 2013
soja z jabłkiem w sosie śmietanowym
1 opakowanie kotletów sojowych
bulion warzywny
sos sojowy
2 łyżki mąki
papryczka ostra i słodka
olej
1 czerwona cebula
200g pieczarek
1 duże jabłko (pokrojone w ósemki)
150 ml białego wina wytrawnego
200 ml śmietanki 36%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
rozmaryn, majeranek
Kotlety ugotować w bulionie, delikatnie odsączyć i polać sosem sojowym (muszą pozostać delikatnie wilgotne, aby przylepiła się do nich mąka). Mąkę wymieszać z papryczkami, obtoczyć w niej soję i smażyć po ok 3 min z każdej strony.
Pieczarki obrać i pokroić w talarki, cebulę pokroić w duże części, jabłka w ósemki. Wszystko podsmażyć 3-4 min (najlepiej użyć patelni WOK lub innej dużej patelni), dodać wino, czosnek i śmietanę, zioła i przyprawy. Doprowadzić do gotowania. Gotować 5 minut, następnie dodać usmażona soję i gotować wszystko razem kolejne 5 minut.
Za inspirację dziękujemy KAMIS i cioci M. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz