poniedziałek, 18 lutego 2013

krążki cukinii z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

W ostatni czwartek niektórzy z Was mieli okazję przekonać się, jak smakują takie połączenia. Mimo wielu zdeklarowanych przeciwników oliwek (w tym mnie) można powiedzieć, że krążki naprawdę spisały się na medal, zarówno od technicznej strony, jak i tej przyjemniejszej - smakowej.

Przepis pochodzi z programu Pyszne 25 Anny Starmach.

2 cukinie (proste! bez zawijasów)
200 g sera typu feta
pół szklanki suszonych pomidorów
ok. 10 czarnych oliwek
ew. tymianek
oliwa z oliwek do smażenia

1. Odkrój końce cukinii i przetnij ją na pół. Jeśli masz łyżeczkę do drążenia (np. do melona) użyj jej, a jeśli nie, weź długi i cienki nóż. Powoli i ostrożnie wydrążaj środek cukinii zostawiając ok.1 cm brzegów.
2. Wymieszaj fetę z pomidorami i oliwkami pokrojonymi w drobną kostkę.
3. Napełniaj 'rury' farszem i krój na plasterki o szerokości ok.1-1,5 cm.
4. Smaż z obu stron na odrobinie oliwy.







1 komentarz:

  1. Hi

    Do you know that your recipe is ripped by a russian blog?
    http://takioki.ru/farshirovannye-kabachki-na-skovorode/
    Mine were too... :(

    varga laszlo
    chefdepaprika.com

    OdpowiedzUsuń