czwartek, 21 lutego 2013

czekolada z rumem z nutką pikanterii

Koktajl miłości cieszył się uznaniem w walentynkowym wydaniu 'obiadów czwartkowych'.

składniki na 2 porcje

2 łyżki czekolady rozpuszczalnej

2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka miodu (rzadkiego)lub syropu z agawy
pół szklanki wody
100 ml rumu (polecamy captain morgan spiced rum)
300 ml mleka zwykłego lub roślinnego
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
kilka kropli tabasco
kilka kostek lodu
szczypta soli

Do wykonania koktajlu dobrze jest użyć shakera, jeśli go nie posiadasz, wykorzystaj duży słoik.
Czekoladę z cukrem i miodem należy rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać szczyptę cynamonu i pieprzu cayenne, dwie krople tabasco, szczyptę soli, pół szklanki mleka i kilka kostek lodu. Zakręcić shaker/słoik i potrząsać nim przez chwilę. Na końcu dodać i wymieszać z napojem.
Dodać resztę mleka, wedle uznania - więcej tabasco. Rozlać napój na 2 porcje do wysokich szklanek. Koktajl można ozdobić listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz