niedziela, 3 lutego 2013

tagliatelle z cukinią, wędzonym tofu i prażonym ziarnami

Śnicie czasem o jedzeniu? Bo ja często :) Czasem przyśni mi się potrawa i zazwyczaj już od rana planuję ją zrobić, bo sądzę, że to jakiś znak :) Tak było też z tym tagliatelle. Stwierdziłam, że dodam do makaronu moje ulubione składniki i musi wyjść dobrze. A wyszło naprawdę kozacko !




na 2-3 osoby:

300 g pełnoziarnistego tagliatelle
130 g wędzonego tofu (Polsoja)
1 cukinia
mała cebulka
garść ziaren słonecznika
garść pestek dyni
sól
papryka słodka i ostra
oliwa smakowa pepperoni (lub zwykła, ale dodajemy więcej papryczki)
odrobina oleju do smażenia
sos sojowy

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
2. Cukinię obierz i nożykiem do obierania warzyw potnij na cienkie paseczki.
3. Cebulę obierz, pokrój w piórka i przesmaż z cukinią na odrobinie oleju z dodatkiem papryczek i soli oraz sosu sojowego.
4. Wymieszaj warzywa z makaronem. Pestki dyni i słonecznik upraż z dodatkiem soli na suchej patelni.
5. Tofu pokrusz i dodaj do makaronu, dodaj również ziarna.
6. Dodaj oliwę i ewentualnie inne przyprawy.

A po umileniu sobie popołudnia i podniesieniu kulinarnego skilla, czas wracać do nauki... 
Miłego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz