wtorek, 5 lutego 2013

panierowany brokuł (+serowy dip)

Lubicie takie zdrowe fast foody? :) W panierce genialnie sprawdzają się również kalafior albo szparagi. Taki brokuł to świetny dodatek do obiadu lub przekąska. Najlepiej jeść go zaraz po usmażeniu - będzie super chrupiący. Podawać z dipami.



1 brokuł
bułka tarta pikantna (Prymat)
jajko
pieprz, sól
olej/oliwa

1. Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj al dente lub na parze.
2. Obtaczaj dokładnie w przyprawionym jajku i bułce, smaż na złoty kolor z każdej strony.


Brokuły genialnie komponują się z serowym dipem, by go przygotować, potrzebujesz:

2 małe serki topione gouda lub ementaler
20-30 dag tartego sera żółtego gouda lub inny ulubiony
ok. pół szklanki mleka
odrobina pieprzu

W rondlu rozpuść serki topione i dodaj potarty ser oraz mleko. Mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest za rzadki, dodaj więcej tartego sera. Dopraw pieprzem.


1 komentarz:

  1. Kolejny rewelacyjny pomysł na proste, a jak przypuszczam, przepyszne danie ! Jestem zachwycona tymi "cudeńkami". Najpierw ziemniaki, teraz brokuły... kreatywnośc ! : )

    OdpowiedzUsuń