czwartek, 27 września 2012

3 - bit



STOP zakalcowi!

Jeśli jesteś łasuchem, lubisz słodycze, a biszkopt robiony przez Ciebie pozostawia wiele do życzenia - to coś dla Ciebie. Ciasto bez pieczenia. Proste w wykonaniu, smaczne, efektowne i bardzo słodkie. Idealne na większe i mniejsze okazje.
Zazwyczaj im ciasto świeższe - tym lepsze. Nie tym razem. 3-bit najlepiej smakuje po 2 dniach od wyrobu, kiedy herbatniki  i krakersy w nim zawarte staną się miękkie.



 Składniki:
- krem "Karpatka w 5 minut" na zimno lub śmietankowy krem błyskawiczny do tortów
- ok. 5 paczek herbatników (dużych)
- mleko skondensowane (wcześniej gotować 2 - 3 godz. albo kupić gotową masę toffi do placków  w puszce)
- krakersy "lajkonik" ( duża paczka)
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- galaretka cytrynowa ( z agarem lub pektyna )
- mleczna czekolada


Przygotowanie:
Ugotować mleko skondensowane, lekko ostudzić.
Rozpuścić galaretkę (w trochę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu).
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, powoli dodawać gęstniejącą galaretkę.

Blachę wyłożyć folią aluminiową, następnie kolejno układać składniki:


Warstwy:
1.
 - herbatniki
 - krem z paczki (np.karpatka)
2.
 -herbatniki
- mleko skondensowane
3.
- krakersy
- masa śmietanowa

Całość posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz