wtorek, 16 grudnia 2014

pierogi z kapustą i grzybami

Nastrój świąteczny coraz bardziej daje się we znaki. Pierniczki już czekają w pudełeczkach na uroczyste zagoszczenie na świątecznym stole, w domu pachnie pomarańczą i goździkami, tymczasem wypada potrenować robienie pierogów, aby w święta ich lepienie poszło sprawnie i bez niespodzianek. Nie wyobrażamy sobie przecież Świąt bez pierogów!

farsz:
80g grzybków suszonych
300 g kapusty kiszonej
2 cebulki
lubczyk
sól, pieprz
szklanka bulionu warzywnego
olej


ciasto:
ok. 500 g mąki
ciepły olej - ok. 150 ml
ciepła woda
sól
Farsz:
1. Grzybki ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości.
2. Cebulkę poszatkuj i podsmaż na oleju, dodaj kapustę kiszoną (pokrojoną), zalej wodą i duś ok 10 -15 minut, Dodaj lubczyk, szczyptę soli i pieprzu.
3. Grzybki i kapustę połącz ze sobą i rozdrobnij maszynką ("do mięsa"). Dopraw.

Ciasto:
1. Na początku użyj ok. 2 szklanek mąki. Przesiej mąkę przez sitko. Posól mąkę. Zrób dziurkę w środku, tak wlej trochę ciepłej wody i oleju. Delikatnie, okrężnymi ruchami łącz wodę z mąką, w razie potrzeby dodawając więcej wody.
2. Ciasta nie ugniataj, łącz je palcami bardzo delikatnie, aby pozostało puszyste.
3. Stolnicę wcześniej oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto również oprószone mąką. Okrągła szklanką wycinaj kawałki ciasta.
4. Każdy kawałek rozgniataj delikatnie palcami przy krańcach. Na środek kładź farsz, złóż ciasto na pół i połącz krańce, zlepiając je ze sobą. Uważaj aby nadzienie nie rozerwało ciasta lub nie wychodziło bokami.
*Czynność powtarzaj do wykończenia farszu.

Następnie:W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej sól. Gotuj po kilka pierożków, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. W razie potrzeby przemieszaj delikatnie wodę drewnianą łyżką - pierogi mogą na początku przylepić się do dna. Łyżką cedzakową wyciągaj pierogi do szerokiej miski. Aby nie kleiły się do siebie polej pierogi niewielką ilością oleju i przerzucaj potrząsając miską.
Podawaj zaraz po wyciagnięciu z wody lub odsmażone z z cebulką. 


2 komentarze:

  1. nie umiem się doczekać lepienia pierogów i uszek :) a co dopiero ten smak! wyjątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapachniało już świętami :) przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń