środa, 3 grudnia 2014

marmolada paprykowa z nutką pikanterii

Marmolada paprykowa z chili świetnie smakuje z różnymi serami, szczególnie w wersji badziej pikantnej. W wersji łagodniejszej może pełnić taką samą rolę jak marmolada owocowa. Ostrość zależy od ilości chili. Z podanych składników wychodzi około 500 ml konfitury.



Wersja pikantna:
1 cytryna
50 ml wina
2 szklanki cukru
szczypta soli
800 g papryki czerwonej
200 g świeżej czerwonej papryczki chili

Wersja łagodna:
1 pomararańcza
1 cytryna
50 ml wina
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
800 g papryki czerwonej
50g (1-2szt.) czerwonej papryczki chili 




1. Paprykę i papryczki chili umyć i oczyścić z gniazd nasiennych.  Przy kontakcie z ostrą papryczką warto wysmarować ręce oliwą. Paprykę pokroić w kosteczkę (ok 2x2cm)
2. Paprykę wrzucić do garnka, dodać sok wyciśnięty z cytrusów, szczyptę soli, cukier, wino.
3. Gotować około 30 minut. Po tym czasie zblendować paprykę i gotować kolejne 30 minut, do czasu aż masa będzie wystarczajaco zwięzła.



1 komentarz: