czwartek, 2 kwietnia 2015

kuskus z warzywami

Przepis na kuskus z warzywami podejrzałam podczas wspólnego gotowania na prywatce u znajomej. Danie zjedliśmy na ciepło, ale okazało się, ze równie dobrze smakuje po ostygnięciu. Choć nie pamiętam dokładnej procedury i proporcji, nie trudno było stworzyć podobny przepis.


szklanka kuskusu
1 średnia włoska cukinia
3 marchewki
czerwona papryka
cebula biała
cebula czerwona
bulion warzywny
sól, pieprz, curry*
oliwa/olej

1. Cebulkę należy poszatkować i podsmażyć. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w talarki. Marchewkę obrać, również pokroić w kawałki, podobnie jak cukinię, której jednak nie należy obierać.
2. Do cebulki dodać marchewkę, podlać wodą i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę, następnie po kolejnych 10 minutach dodać cukinię. Warzywa powinny być półtwarde. Doprawić.
3. Bulion zagotować i zalać nim kuskus, do poziomu 1 cm nad powierzchnię kaszy. Odstawić na 5 minut pod przykryciem.
4. Warzywa połączyć z kaszą, doprawić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz