Przeglądając zdjęcia z zeszłorocznej wizyty w Sewilli, natknęłam się na fotografię jednego z tapas, mianowicie krem z pomidorów i chleba z bakłażanem w panierce, ze słodkim sosem (berenjena frita con salmorejo y miel caramelizada). Chcąc przypomnieć sobie smak zjedzonej wtedy przekąski starałam się odtworzyć danie. Ze względu na upodobania smakowe mojego gościa, bakłażan zastąpiłam cukinią.
Salmorejo
mała bagietka lub półtorej bułki z dnia poprzedniego
puszka pomidorów krojonych
2 - 3ząbki czosnku
1 łyżeczka octu winnego
1,2 szklanki oliwy z oliwek
1 jajko
łyżeczka soli
szczypta cukru
Cukinia w panierce
mała cukinia
2 jaja
2 łyżki mąki
szklanka bułki tartej
2 jaja
sól
olej do smażenia
*słodki krem balsamiczny
(dostępny w Lidlu)
1. Bagietkę porwać na kawałki i umieścić w wysokiej misce. Dodać pomidory łącznie z zalewą oraz pozostałe składniki.
2. Odstawić na około 30 minut do namoknięcia pieczywa.
3. Zmiksować wszystko na gęsty krem. Wstawić do lodówki
4. Cukinię umyć i pokroić w słupki / ósemki, nie muszą mieć idealnego i jednakowego kształtu.
5. Cukinię obtaczać kolejno w mace, jajku i bułce tartej.
6. Smażyć na złoty kolor.
8. Niewielką ilość zimnego kremu wlać do talerza, ułożyć na nim 3-4 kawałki usmażonej cukinii, polać kremem balsamicznym.
Składniki wystarczą na 3-4 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz