sobota, 3 stycznia 2015

salmorejo i cukinia w panierce

Przeglądając zdjęcia z zeszłorocznej wizyty w Sewilli, natknęłam się na fotografię jednego z tapas, mianowicie krem z pomidorów i chleba z bakłażanem w panierce, ze słodkim sosem (berenjena frita con salmorejo y miel caramelizada). Chcąc przypomnieć sobie smak zjedzonej wtedy przekąski starałam się odtworzyć danie. Ze względu na upodobania smakowe mojego gościa, bakłażan zastąpiłam cukinią. 




Salmorejo

mała bagietka lub półtorej bułki z dnia poprzedniego
puszka pomidorów krojonych
2 - 3ząbki czosnku
1 łyżeczka octu winnego
1,2 szklanki oliwy z oliwek
1 jajko
łyżeczka soli
szczypta cukru


Cukinia w panierce

mała cukinia
2 jaja
2 łyżki mąki
szklanka bułki tartej
2 jaja
sól
olej do smażenia

*słodki krem balsamiczny 
(dostępny w Lidlu)



1. Bagietkę porwać na kawałki i umieścić w wysokiej misce. Dodać pomidory łącznie z zalewą oraz pozostałe składniki.
2. Odstawić na około 30 minut do namoknięcia pieczywa. 
3. Zmiksować wszystko na gęsty krem. Wstawić do lodówki

4. Cukinię umyć i pokroić w słupki / ósemki, nie muszą mieć idealnego i jednakowego kształtu.
5. Cukinię obtaczać kolejno w mace, jajku i bułce tartej. 
6. Smażyć na złoty kolor. 

8. Niewielką ilość zimnego kremu wlać do talerza, ułożyć na nim 3-4 kawałki usmażonej cukinii, polać kremem balsamicznym.

Składniki wystarczą na 3-4 porcje.


Sewilla, styczeń 2014


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz