Czy wiesz, że... ?
Już Hipokrates mówił: "Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością". Musli jest przykładem żywności tzw. funkcjonalnej czyli wykazującej korzystny wpływ fizjologiczny na organizm. Musli stanowi wyjątkową mieszankę zbóż i owoców dostarczającą wiele cennych substancji odżywczych. Pomysłodawcą musli był szwajcarski doktor Bircher- Benner, jeden z pionierów nauki o odżywianiu, propagator diety naturalnej.
Nasz sposób na pełnowartościową szarlotkę, bez pieczenia.
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka miodu
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g masła
300 g musli (Sante)
1 cytryna
woda
40 żelfix'u (1 opakowanie)
4 kostki czekolady
Szarlotka składa się z dwóch części. Jako pierwszy, przygotowujemy spód z musli, następnie kwaśną jabłkową warstwę.
Żelfix, który zawiera pektynę to niezła alternatywa dla wegetarian do przyrządzania tego typu deserów.
Jeśli jesteś łasuchem dodatkowo możesz dosłodzić jabłka cukrem i użyć tylko połowy cytryny.
I wastwa:
75g masła rozpuścić na głębokiej patelni, dodać miód i dokładnie połączyć. Dodać musli i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia (wymiary około 20x
35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią calosc masy, dokładnie rozprowadzić i ugnieść łyżką.
II warstwa:
Jabłka należy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2cm cząsteczki. Na głębokiej patelni rozpuścić pozostałe masło z resztą miodu. Dodać 3/4 jabłek, odrobinę wody i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać cukier waniliowy, sok wyciśnięty z cytryny i resztę jabłek. Dokładnie wszystko połączyć i smażyć jeszcze kilka minut. Nadmiar wody powinien odparować. Następnie dodaj żelfix i pozostaw patelnie na 'małym ogniu' cały czas mieszając masę.
Całością przykryj I warstwę, pozostaw do ostygnięcia, następnie włóż blachę do lodówki na około 2 godziny. Szarlotkę posyp starta czekoladą.
Zajrzyj na:
http://www.sante.pl/
http://www.sklep.sante.pl/
http://www.facebook.com/SanteZnaczyZdrowie
taka szarlotka brzmi i wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńPyszności:)Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje:) Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMusi smakować przepysznie, też robię na święta;)
OdpowiedzUsuń