Lekki i orzeźwiający grecki dip idealnie komponujący się z daniami z grilla lub stanowiący
przystawkę w towarzystwie pity. Poniżej podaję przepis na prostą wersję sosu, przepadam także i zachęcam do urozmaicenia go serem feta natką pietruszki i mietą.
Można też przygotować go oliwkami, czy białą papryką.
350g jogurtu greckiego
2-3 ząbki czosnku
duży ogórek
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
odrobina soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
wersja wzbogacona:
200g jogurtu greckiego
150g sera feta
2-3 ząbki czosnku
duży ogórek
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka natki pietruszki
posiekana mięta
posiekana mięta
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
odrobina soku z cytryny
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1. Ogórki należy obrać, wydrążyć z pestek, zetrzeć na tarce i odcisnąć z wody.
2. Umyć zioła, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
*3. W wersji z serem feta - ser zdusić z widelcem, łącząc go z jogurtem.
4. Dodać ogórki i pozostałe składniki, doprawiać smakując.
pita:
2,5 - 3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
* oliwa do smażenia
1. Mąkę przesiać, połączyć z solą i sodą.
2. Dolać połowę gorącej wody do mąki i oliwę, wymieszać drewnianą łyżką.
3. Dodać pozostałą wodę, mieszać łyżką, następnie rękoma. Ugniatać dokładnie ciasto - składać na pół, ugniatać ponownie. Ciasto powinno być elastyczne.
4. Podzielić na cztery części, rozgnieść starając się stworzyć okrągły placek, rozwałkować.
5. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, na oliwie.
Nie wiem czy zwróciłaś uwagę, ale trafiłaś na bloga wegetariańskiego :) aczkolwiek, życzę dobrej zabawy podczas konkursu! :)
OdpowiedzUsuń