sobota, 29 marca 2014

drożdżowe kapuśniaczki

....kapuśniaczki lub kulebiaczki, jak kto woli, choć z nazwą kulebiak powinien kojarzyć się nam wielki, pieczony, faszerowany pieróg o ukraińskich korzeniach albo przypominający raczej drożdżową roladę z  kapustą i grzybami przysmak Podlasia ( który tam uchodzi z kolei za potrawę wielkanocną)...

Jako że zawsze przekombinuję z ciastem drożdżowym zdecydowałam się na sprawdzony przepis (właśnie na tradycyjny kulebiak), który znalazłam w ostatnim Kukbuku i mimo, że jest nieco pracochłonny, to szczerze polecam.
I podobnie jak ja nie musicie piec sporego bochenka, ale możecie podzielić ciasto na równe części i ulepić poręczne bułeczki.




Ciasto (magazyn Kukbuk luty/marzec)

1/2 kg mąki
1/4 l mleka
30 g drożdży
10 g cukru
3 żółtka jaj
60 g masła

1. Przesiej do miski pół szklanki mąki, zalej wrzącym mlekiem i mieszaj energicznie aby utrzeć "kluchę".
2. Kiedy masa przestygnie dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki rozmieszane w 2 łyżkach mleka.
3. Wyrabiaj ciasto, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
4. Po tym czasie dodaj żółtka i resztę mąki. Wyrabiaj przez kilka minut, dodaj rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiaj jeszcze chwilę i odstaw do wyrośnięcia.

Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
szklanka namoczonych przez noc i ugotowanych suszonych grzybów lub np. mrożone podgrzybki
1 cebula
pół pęczka natki
olej
pieprz, sól

1. Jeśli kapusta jest mocno kwaszona, obgotuj ją przez kilka minut.
2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni, dodaj grzyby, a po kilku minutach kapustę. Smaż wszystko razem mieszając przez ok. 15 minut.
3. Na koniec dodaj posiekaną natkę, dopraw.


Teraz wystarczy podzielić ciasto na ok. 10 części lub po prostu urywać kawałek za kawałkiem. Tworzymy kulkę, spłaszczamy, kładziemy łyżkę farszu i sklejamy porządnie, następnie delikatnie kulamy aby stworzyć małą bułeczkę (pamiętaj, że jeszcze urośnie!). Pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut.




środa, 26 marca 2014

domowe mleko orzechowe

Dziś witamy Was przepisem bardzo przydatnym nie tylko dla wegan, ale także dla osób, które nie mogą lub zwyczajnie nie lubią tradycyjnego, krowiego mleka. Mleko orzechowe oprócz walorów odżywczych ma wiele kulinarnych zastosowań- mojego mleka użyłam do kawy, owsianki, naleśników i muffinek. Ma bardzo przyjemny, orzechowy smak, jest lekko tłuste i według gustu może być dosładzane. Do przygotowania mleka, oprócz włoskich orzechów, wymaganych jest kilka rzeczy - czas, cierpliwość, kielichowy blender i gaza. Jeśli jesteś ich posiadaczem, to nie pozostaje Ci nic innego niż zabierać się do roboty :)


z przepisu wychodzi ok. 300 ml mleka - przechowuj w lodówce 1-2 dni

trochę ponad szklanka orzechów włoskich
woda


1. Orzechy prażymy na suchej patelni, zawijamy w papierowy ręcznik i pocieramy aż oczyścimy je z łusek.
2. Przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Moczymy orzechy przez min. 24 h zmieniając wodę co 2 godziny.
3. Po ostatnim wypłukaniu przekładamy orzechy razem z wodą do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty.
4. Przygotowujemy słoik i wykładamy go gazą (o podwójnej grubości). Przelewamy całą zawartość płynu, łapiemy końce gazy i tworzymy woreczek.
5. Dokładni wyciskamy mleko, pozostałe orzechy dodajemy do deseru, wypieków itd.





poniedziałek, 24 marca 2014

biała fasola i zielona papryka w pomidorach

Fasolka z pomidorami, zieloną papryką i czerwoną cebulą na ostro lub w wersji łagodnej. Danie możesz podać z kaszą gryczaną lub ryżem, które ugotujesz w międzyczasie - to nasz pomysł na szybki, pełnowartościowy obiad. Przygotowanie dania zajmuje około 30 minut.
W zależności od gustu, zadecyduj o ilości papryczki.


Składniki:

1 puszka białej fasolki
2 puszki pomidorów 
2 zielone papryki
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
ostra papryczka
oliwa

1. Cebulkę obierz i poszatkuj, podsmaż na oliwie, dodaj trochę soli. Kiedy cebulka będzie miękka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kawałki. Dodaj do cebuli, posól, duś około 12 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby papryka się nie przypaliła.
3. Kiedy papryka będzie wystarczająco miękka dodaj pomidory, łącznie z zalewą oraz odsączoną fasolkę. Wymieszaj składniki na patelni, duś kilka minut, dopraw.


sobota, 22 marca 2014

czekoladowy mus z avokado

Po zasypywaniu Was przez długi czas mniej kreatywnymi i zaskakującymi daniami czas na bardziej ambitną propozycję deseru. Mimo, że czasem kuszę się jeszcze na nabiał, dieta roślinna jest mi całkiem bliska i jak tylko mam okazję to wdrażam ją do mojego jadłospisu. Dzisiejszy deser zatem całkowicie wegański, świetny jako dodatek do lodów, ciast, ale także jako samodzielna przekąska. Każdy może dodać do niego coś od siebie, mogą być to kawałki orzechów, ale także suszonych lub świeżych owoców. Nie muszę chyba dodawać, że całość jest na bazie avokado, jednego z najzdrowszych wybryków natury.




2 duże, bardzo dojrzałe avokado
płaska łyżka surowego kakao
1/4 szklanki mleka roślinnego, niesłodzonego
3-4 płaskie łyżki cukru pudru lub dowolnego innego słodzika (agawa/miód/stewia)
3 łyżki soku z cytryny

W tym miejscu mamy bazę na nasz mus. Miksujemy wszystkie składniki bardzo dokładnie, aż otrzymamy konsystencję lekkiego musu. Od siebie dodajemy to, co lubimy. U mnie mrożone truskawki z ostatniego sezonu, ale nadawać się będą wszelakie jeżyny, ananas, jabłko, gruszka i inne.

Jeśli lubisz możesz dodać łyżkę wiórek kokosowych, a do bazy musu użyć mleko kokosowe.





poniedziałek, 17 marca 2014

sałatka z suszonymi pomidorami, oliwkami, mozzarellą

Mój ostatni pomysł na śniadanie, choć uważam, ze sałatka sprawdziłaby się również przy innych okazjach. Od razu dzieliłam ją na porcje, na głębokich talerzach. Możesz podwoić lub potroić ilość składników tworząc duża miskę sałatki na inną okazję. 


Składniki (2 porcje):

ok 10 suszonych pomidorów
po 2 garści oliwek zielonych i czarnych
2 łyżki pestek słonecznika i/lub dyni
2 łyżki kukurydzy z puszki
kilka listków sałaty
1 mozzarella
sól, oliwa



1. Sałatę umyj, osusz i porwij w części.
2. Pestki słonecznika i dyni podpraż na patelni z odrobina oliwy i soli. Poczekaj aż ostygną zanim dodasz je do sałatki.
3. Pomidory pokrój w paseczki.
4. Odsącz oliwki i kukurydzę.
5. Mozzarelle pokrój w kostkę.
6. Wszystkie składniki połącz dzieląc je na dwie porcje, każdą z nich polej oliwą i posyp szczyptą soli.


niedziela, 16 marca 2014

krokiety z jajek i pieczarek

Połączenie jajek i pieczarek wydaje się być znaną wszystkim, niczym nie zaskakującą kombinacją, a na pewno każdy z nas w swoim życiu przyrządził pastę z jajeczno - pieczarkową (<3). Dziś nie odkrywamy nic nowego, ale doceniamy proste i tanie produkty, z których przyrządzić możemy fantastyczne wege krokiety, i którym nie oprze się nawet największy mięsożerca.

Spróbuj także kotleciki owsiano - jajeczne lub kotlety serowo - jajeczne w 5 minut.


3 jaja wiejskie ugotowane na twardo
1 jajko wiejskie
10 dużych pieczarek
mała cebula, posiekana
pół pęczka natki pietruszki, posiekanego
olej
bułka tarta
pieprz, sól

1. Rozgrzewamy na patelni olej, smażymy cebulę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i dodajemy po kilku minutach do cebuli, smażymy i studzimy.
2. Jajka bardzo drobno kroimy w kostkę, przekładamy do miski i rozdrabniamy jeszcze widelcem.
3. Pieczarki drobno siekamy, dodajemy do jaj, wbijamy jajko surowe i doprawiamy.
4. Dodajemy natkę, lepimy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy z obu stron.

 


środa, 12 marca 2014

szpinak z ciecierzycą, z jajkiem sadzonym

Kolejna wersja hiszpańskiego 'revuelto con...', tym razem ze szpinakiem i ciecierzycą oraz mozzarellą. Revuelto to właściwie jajecznica, używa się jednak tego określenia również na jajko sadzone.

 Składniki na 3 porcje:

500 g szpinaku
pół puszki ciecierzycy
1 mozzarella
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz

3 jaja sadzone


1. Cebulę poszatkuj i podsmaż na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Dodaj szpinak, jeszcze więcej oliwy, po 3 minutach dodaj cieciorkę i mozzarelle pokrojoną w kosteczkę.
3. Dopraw, podawaj z jajkiem sadzonym.
4. Jajka usmaż na dużej ilości oliwy, żółtko powinno zostać płynne.








Revueltos con espinacas y garbanzos, Sewilla

niedziela, 9 marca 2014

klopsiki z soczewicy w pomidorowo - kokosowym sosie

Miała być zupa, ale wyszły klopsiki. Jeśli pamiętacie składniki na nasz dahl z czerwonej soczewicy, to korzystając z właśnie z tych samych stworzycie dzisiejsze danie.
Jest znów indyjsko, jednak o wiele lżej, klopsiki przygotowujesz bez smażenia, zanurzasz je tylko w delikatnym, aromatycznym, kokosowym sosie. Dodatek wybierasz sam/a, u mnie w towarzystwie kolorowego ryżu.



Danie na 3 osoby:

Na klopsiki:
3/4 kubka soczewicy czerwonej, wypłukanej w zimnej wodzie
1 marchew, starta na drobnych oczkach
kawałek selera, startego na drobnych oczkach
pół cebulki, poszatkowanej
ząbek czosnku, posiekany
pół pęczka natki pietruszki, posiekanego
olej do smażenia
pieprz, sól
chili
odrobina kurkumy/garam masali

1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie, a nawet rozgotuj. Odsącz.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek, a po chwili warzywa. Duś aż będą miękkie, wymieszaj z soczewicą i dopraw.
3. Masę wystudź.

Sos:
puszka krojonych pomidorów
puszka mleczka kokosowego
łyżka soku z limonki
łyżka syropu z agawy/ łyżeczka cukru
pieprz, sól
odrobina kurkumy
pół pęczka natki, posiekanego
*ew. łyżeczka mąki ziemniaczanej


1. Pomidory przekładamy na patelnię, chwilę smażymy.
2. Dodajemy mleczko kokosowe, najlepiej tą gęstą masę bez płynu (rozwarstwi się jak postoi w lodówce)
3. Doprawiamy i redukujemy na dużym ogniu sos przez ok. 15 minut często mieszając.
4. Jeśli będzie zbyt rzadki, zagęszczamy odrobiną mąki (wstępnie rozmieszanej w odrobinie zimnej wody)
5. Z przestudzonej masy lepimy klopsiki i zanurzamy je w sosie.



piątek, 7 marca 2014

pomarańcze z oliwkami w zalewie

Szybka, nietypowa przekąska. Słodka pomarańcza doskonale przełamuje smak gorzkich oliwek w ostrej zalewie oliwnej.


dwie pomarańcze
150 g ciemnych oliwek w ostrej zalewie
1 łyżka oliwy
*cukier





Pomarańcz obieraj tak aby usunąć jak najwiekszą ilość białej skórki. Następnie pokrój pomarańczę na części. Dodaj oliwki i łyżkę oliwy z oliwek.









niedziela, 2 marca 2014

buraczany dip jogurtowy

Dziś bardzo szybki i krótki wpis z przepisem na buraczany dip, idealny niemal do wszystkiego : pieczywa, obiadu, przekąsek i wielu innych. 


mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
3 łyżki puree z buraka (lub buraczki drobno tarte)
łyżka soku z cytryny
pieprz, sól



Jogurt mieszamy z burakami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy przyprawy i sok z cytryny.

sobota, 1 marca 2014

wytrawne muffiny z cukinią i serem

Po tłustym czwartku chyba każdy ma wyrzuty, dlatego na weekend proponujemy Wam muffinki, ale tym razem na słono. Możecie przygotować do nich swój własny dip, najlepiej pasuje taki na bazie jogurtu, z czosnkiem lub tartymi, kiszonymi ogórkami.


1,5 szklanki mąki
2 jaja
1 mała cukinia
5 łyżek startego sera gouda
1/4 szklanki mleka lub wody
kilka liści bazylii
mała cebula
łyżka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
pieprz, sól



1. Cukinię, ser i cebulę trzemy na tarce na małych oczkach.
2. Bazylię drobno kroimy i dodajemy do warzyw.
3. Dodajemy do masy jajka, mąkę i mleko. Mieszamy dokładnie.
4. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mąki.
5. Dodajemy proszek, sodę i doprawiamy masę pieprzem i solą.
6. Masę przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych). Jeśli macie tylko formę blaszaną, użyjcie papilotek.
7. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min.