poniedziałek, 5 maja 2014

pizzerki z bakłażanem

Kolejny pomysł na pizzerki trafia do naszej kolekcji - tym razem z bakłażanem, którego nie zawsze lubię, jednak na pizzy może gościć za każdym razem. Z podanych składników wychodzi 9 pizzerek.



3 szklanki mąki
3 dag drożdży
szklanka letniej wody
szczypta soli
 
1 mały bakłażan
2 pomidory
kilka pieczarek (opcjonalnie, akurat miałam w lodówce)
mała cebula
ok. 125 g ulubionego sera
 
+ sos, czyli szklanka passaty pomidorowej doprawiona pieprzem, solą, cukrem, oliwą i ulubionymi ziołami.

1. Mąkę przesiewamy, drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wyrabiamy ciasto łącząc wszystkie składniki, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
2. Bakłażan kroimy w plastry, lekko solimy z obu stron i odstawiamy.
3. Cebulę kroimy w talarki, rozgrzewamy olej i dusimy (jeśli używasz pieczarek to pokrój je w talarki i dodaj po chwili do cebuli i smaż razem). Usmażoną cebulę zdejmujemy z patelni.
4. Na patelnie kładziemy plastry bakłażana, na małym ogniu smażymy na odrobinie oliwy z obu stron.
5. Blachę smarujemy odrobiną tłuszczu, urywamy po kawałku ciasta i tworzymy małe pizzerki, smarujemy sosem.
6. Do nagrzanego piekarnika (175st. bez termoobiegu) wstawiamy pizzerki bez dodatków i podpiekamy przez 10 min.
7. Wyjmujemy blachę, kładziemy ser i resztę składników. Pieczemy jeszcze 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz