poniedziałek, 30 września 2013

placki ziemniaczano-kukurydziane z porem

Wiadomo, że placki ziemniaczane nigdy się nie nudzą, ale czasem warto odejść od standardów i wypróbować nowych i ciekawych połączeń.


Na 8 placków:

2 średnie ziemniaki
100 g kukurydzy
2 spore białe części pora
ząbek czosnku
jajko (w wegańskiej wersji więcej mąki, kaszy manny lub czegoś innego do sklejenia)
odrobina mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

1. Por kroimy w krążki i dusimy z czosnkiem na patelni.
2. Kukurydzę blendujemy niedokładnie z porem, trzemy ziemniaka, doprawiamy i wbijamy jajko.
3. Smażymy placki z obu stron.


sałatka z marchewki i cukinii, na ciepło

Bardzo proste, bardzo smaczne.
Sałatka na ciepło. Dobra do jedzenia jako przekąska oraz jako dodatek do obiadu.
Stała się moją ulubioną przekąską na 'mały głód'. Jako miłośniczka marchewki zajadam się nią na okrągło od kilku dni i jeszcze mi się nie znudziło!


3 małe cukinie
4 marchewki
sól, pieprz
oliwa

1. Marchewkę należy obrać i pokroić w cienkie plasterki.
2.Cukinię przekroić wzdłuż na pół i również pokroić w plasterki, posypać ja solą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie przepłukać ja pod zimną bieżąca wodą i odcedzić.
3. Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, dodać marchewkę, dodać pół szklanki wody i dusić przez około 5 minut.
4. Po tym czasie dodać cukinie i dusić całość około 10 - 15 minut, posolić. W międzyczasie, w razie potrzeby dodać więcej oliwy lub wody.


niedziela, 29 września 2013

mamy już rok!

Dokładnie rok temu, 29 września pojawił się pierwszy post powitalny. Pełne zapału, jednak z lekkimi obawami zaczęłyśmy prowadzić naszą osobistą książkę kucharską. Połączone nie tylko więzią przyjaźni, ale także zamiłowaniem do gotowania tworzyłyśmy przepisy wegetariańskie, często proste, nie wymagające dużo czasu i pieniędzy, idealne na potrzeby studenckiego życia.

Ten rok dał nam wiele. Zdobyłyśmy serca naszych wygłodniałych przyjaciół z uczelni i pracy, a także zyskałyśmy sporą grupę fanów dzięki prowadzonym przez nas 'Obiadom Czwartkowym', gdzie prezentowałyśmy propozycje wegetariańskich obiadów, przystawek i deserów.

Wyróżniono nas w Gazecie Wyborczej, gdzie zaliczono nas do najlepszych blogów kulinarnych z Torunia oraz pisano o nas w uczelnianej gazecie Krzyk Uczelni ( link do artykułów).

Rozpoczęłyśmy współpracę z firmami tj. Prymat, Primavika, Sante i Polsoja, które obdarowały nas swoimi produktami i dały szansę na tworzenie nowych i ciekawych dań.

Podzieliłyśmy się z Wami już ponad 200 przepisami, najczęściej czytany przepis miał 3346 wejść, a na bloga zanotowałyśmy 113 036 odwiedzin! Dziękujemy!








naleśniki z cykorią

W ulubionym warzywniku rzuciły mi się w oczy obfite liście cykorii (catalogna), nie miałam jednak pomysłu na danie. Uprzejma ekspedientka zaproponowała zrobienie naleśników i dokładnie opisała jak należy przyrządzić cykorię.
Do jedzenia nadają się same liście, bez łodyżek, ponieważ mają one bardzo gorzki smak. Cykorie gotujemy koniecznie pod przykryciem- w przeciwnym wypadku możne pożółknąć.
Aby wzbogacić smak samych naleśników dodałam do nich startą cukinię.



Składniki:

farsz:
800 g liści cykorii (catalogna)
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
*parmezan
garść orzeszków sosnowych (pinoli)

naleśniki:
2 jaja
1/3 szklanki wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
sol, pieprz
1 mała cukinia
około 2 szklanki mąki
szczypta soli
(w zależności od konsystencji)
oliwa


Liście cykorii oczyścić i odciąć łodygi. Wrzucić do dużego garnka z gotującą się dodać, posoloną łyżka soli. Gotujemy liście przez 10 minut pod przykryciem.
Orzeszki prażymy na suchej patelni.
Na dużej patelni smażymy poszatkowaną cebulkę, po chwili dodajemy czosnek i odsączone liście cykorii. Po 3 minutach dodajemy starty parmezan i orzeszki.

Cukinie myjemy, ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 20 minut. Następnie płuczemy pod bieżącą woda i odsączamy.
Dodajemy do ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki na oliwie.
Naleśniki nadziewamy cykorią i gotowe :)

sobota, 28 września 2013

buraczane steki

sama śmieję się mówiąc na kotleta z buraka stek, ale cóż, tak mi się skojarzyło:) bezbłędne kotlety, do których wystarczy tylko świeża surówka.


 3 buraki ugotowane
2 ziemniaki ugotowane
puszka czerwonej fasoli
1 cebula poszatkowana i podsmażona
sok z jednej cytryny
pęczek natki pietruszki
1 jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
ew. bułka tarta
pieprz, sól
olej do smażenia

1. Buraki gotujemy razem z ziemniakami, studzimy.
2. Miksujemy buraki, ziemniaki i fasolę oraz natkę.
3. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i bułkę tartą aby masa dobrze się lepiła
4. Smażymy z obu stron.



wtorek, 24 września 2013

krem z pieczonej dyni z pomidorami i soczewicą

Miało być dziś spaghetti, ale nie mogłam oprzeć się w sklepie pięknym, pomarańczowym jesiennym dyniom. Żadne warzywo nie kojarzy mi się z jesienią bardziej niż dynia, a przy niskiej temperaturze i częstych opadach wymarzyłam sobie rozgrzewający krem.



2 kg dyni
warzywa na bulion (ok. 2 litry wywaru)
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka margaryny, masła lub oleju
puszka krojonych pomidorów
2 garście czerwonej soczewicy (Sante)
pół łyżeczki kurkumy
szczypta curry
pieprz, sól
papryka ostra i słodka
opcjonalnie śmietanka sojowa do zabielenia

1. Dynię obieramy, wykrawamy miąższ i pestki i kroimy w grubą kostkę. Blachę smarujemy oliwą, dynię doprawiamy solą i paprykami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min.
2. Robimy wywar z warzyw, dorzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy pomidory.
3. Cebulę kroimy w pióra, czosnek w talarki i szklimy z dodatkiem soli na tłuszczu.
4. Do wywaru wrzucamy cebulę i dynię, doprawiamy, lekko studzimy i blendujemy. Dodajemy śmietanki sojowej.
5. Jako dodatek do zupy idealnie pasuje ugotowana, osolona kukurydza.




poniedziałek, 23 września 2013

czekoladowa kostka z bananami

Przystajemy na tym, że kalorie w poniedziałki się nie liczą :) deser ten jest bardzo słodki, więc na raz jemy małą porcyjkę, by nas nie zemdliło. Kostkę zrobiłam aż z trzech czekolad, ale jeśli chcesz ją zrobić cieńszą, wystarczą Ci tylko dwie tabliczki. Miłego poniedziałku!


2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka
150 g herbatników
łyżka masła lub margaryny
3 łyżki mleka zwykłego lub roślinnego
1 duży banan
do dekoracji bita śmietana i suszona żurawina

1. W rondlu rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem.
2. Herbatniki mocno kruszymy, np. tłuczkiem i mieszamy z ostudzoną czekoladą.
3. Małą keksówkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wykładamy masę równomiernie.
4. Masę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
5. Banana kroimy w plasterki kładziemy na kostce, dekorujemy bitą śmietaną (najlepiej domową) i żurawiną.


piątek, 20 września 2013

krem z finocchio

Przepis prosto z kuchni "cioci" Joli, która stopniowo zdradza mi kulinarne sekrety Włoch.
Finocchio to warzywo, które smakuje jak połączenie selera z kalarepą - tak też wygląda. W Polsce znane jest pod nazwą 'fenkuł' lecz z mojego doświadczenia, jest znacznie trudniej dostępne niż we Włoszech. Dlatego kalarepa i seler mogą stać się dobrą alternatywą, w przygotowaniu podobnego kremu.
Białą cebulę, którą dodałam do kremu, doradził mi sprzedawca w warzywniaku. Idealnie pasuje do zup, jest delikatniejsza od cebuli zwyczajnej.




Składniki:
2 finocchio
2 ziemniaki
2 marchewki
biala cebula
1 litr bulionu warzywnego
pieprz, sól

grzanki:
2 kromki czerstwego chleba
oliwa
ząbek czosnku
sól

+parmezan, oliwa
(bez parmezanu danie jest wegańskie)


Warzywa obieramy i kroimy w kawałki wielkości orzecha laskowego. Wykorzystujemy tylko biała cześć finocchio. Gotujemy w bulionie przez około 30 minut. Dodajemy cebulę i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie blendujemy całość.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, czosnek przeciskamy przez praskę, chleb rwiemy na małe kawałki i podsmażamy, delikatnie solimy.
Do każdej porcji zupy dodajemy kilka grzanek, starty parmezan i zimną oliwę. 

hot dog superstar

Kolejna lubiana przez nas firma zdecydowała się na obdarowanie nas swoimi produktami. Tym razem jest to Polsoja, której wyroby produkowane są wyłącznie z surowców roślinnych. Otrzymałyśmy przepyszny zestaw, w którego skład wchodzą tofu, parówki, kiełbaski oraz tortellini. Na przepisy z wykorzystaniem tych produktów można było natknąć się dużo wcześniej, ale przed Wami zaprezentujemy o wiele więcej pomysłowych dań z użyciem zdrowych zamienników mięsa.

Dziś przekąska, którą wykonasz w 5 minut, czyli hot dogi z kapustą kiszoną :)


4 bułki do hot dogów
4 parówki sojowe chili (Polsoja) 
40 g kapusty kiszonej
keczup+musztarda+ew. majonez

Parówki możesz wtępnie podsmażyć, opiec lub zgrillować. Bułki do hotdogów podgrzej w mikrofali lub włóż do opiekacza. Posmaruj obie połówki bułki sosami, napełnij kiszoną kapustą i parówką.




poniedziałek, 16 września 2013

penne i szpinakowa pierzynka

Nie wiem już sama ile już było potraw ze szpinakiem, ale jest to na pewno produkt, którego używamy najczęściej. Przepis na ten makaron jest banalny i poradzi sobie z nim każdy początkujący w kuchni. Aby urozmaicić makaron do środka możesz dodać więcej ulubionych składników, ja mój podrasowałam cukinią (jak zwykle), marchewką, która powoli się marszczyła, pieczarkami, kawałeczkami soi i czerwoną cebulą, a wszystko to poddusiłam w pomidorowej passacie. W przepisie podaję jednak składniki na zwyczajnie prosty i przepyszny zapiekany makaron pod warstwą kremowego szpinaku.



200 g makaronu penne lub tagliatelle, kokardki itp.
400 g mrożonych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
podduszona cebula biała lub czerwona
szklanka śmietany
pół szklanki mleka
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól

1. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy i mieszamy ze śmietaną, mlekiem i mąką. Studzimy i wbijamy jajko.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy makaron i zalewamy szpinakiem.
3. Zapiekamy w 180 st. przez 30 min.

wtorek, 10 września 2013

bułeczki z fetą i suszonymi pomidorami

Dawno nic nie piekłam...a że zostało mi trochę fety po ostatnim kucharzeniu postanowiłam przejrzeć ciekawe przepisy z jej udziałem. Przepisów na takie bułeczki jest sporo, ja postanowiłam dodać do ciasta drobno pokrojone suszone pomidory. Pyszne bułeczki z 'nadzieniem' z fety podane mogą być zarówno jako przystawka, śniadanie, czy dodatek do zup.



szklanka mąki orkiszowej
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki wody
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka oliwy
łyżeczka suszonego tymianku
mały kubeczek jogurtu naturalnego
100 g sera feta
10 suszonych pomidorków w oleju
1 żółtko

1. Mieszamy w misce mąkę, proszek, tymianek i sól.
2. Dodajemy jogurt i wodę i oliwę oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory.
3. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest bardzo lepkie - podsypujemy mąką.
4. Ręce oprószamy mąką i nabieramy łyżką ciasto. Spłaszczamy i w środek wkładamy kilka kosteczek fety. Zamykamy fetę w środku i formujemy kulki.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kuleczki z ciasta i smarujemy roztrzepanym żółtkiem, obsypujemy tymiankiem.
6. Wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy. Po 15 min. zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 min. doglądając.



sobota, 7 września 2013

faszerowane szpinakiem ziemniaki + krem z cukinii i soczewicy z kurkumą

dwudaniowy lekki i przepyszny obiad na sobotę...


Na krem:

1,5 litra warzywnego bulionu (marchewki, selery, pietruszki etc.)
2 spore cukinie obrane i pokrojone w grubą kostkę
pół kubka czerwonej soczewicy
pół cebuli poszatkowanej i podduszonej na oliwie
pieprz,sól
sos sojowy
pół łyżeczki kurkumy
pół pęczka natki pietruszki
szczypta curry
szczypta chili
opcjonalnie śmietanka sojowa i prażony słonecznik

1. Do gotującego się bulionu wrzucamy cukinię i soczewicę. Gotujemy do miękkości, przerzucamy podsmażoną cebulkę, pietruszkę, dodajemy przyprawy i blendujemy.


Ziemniaki:

5 sporych ziemniaków dokładnie umytych i gotowanych 10 min w mundurkach
450 g mrożonych liści szpinaku
100 g sera feta
pół cebulki poszatkowanej i podduszonej na oliwie
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 jajko
pieprz, sól

1. Ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy płytko środek.
2. Szpinak odparowujemy, lekko solimy i dodajemy czosnek. Dusimy, dodajemy cebulę.
3. Masę studzimy, wbijamy jajko. Faszerujemy ziemniaki.
4. Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy ziemniaki ciasno i pieczemy w 180 st. przez ok. 20 min.






czwartek, 5 września 2013

soczewicowe placki z kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Zapewne wiele razy zdarzyło Ci się, że nie wykorzystałeś/aś całej puszki kukurydzy, prawda? Nie wiadomo wtedy, co zrobić z tak małą ilością, więc leży w ona w lodówce i prędzej czy później wyrzucasz ją zepsutą. Spontanicznie stworzyłam dziś pyszne placki, które zapobiegają takim sytuacjom, a do tego są doskonałą alternatywą do kotleta.

 na 2 os:

3 garście soczewicy czerwonej
2 garście uprażonego na suchej patelni z solą słonecznika
reszta kukurydzy (około 2-3 łyżki)
1 jajko
łyżka mąki
pieprz,sól
sos sojowy
olej/oliwa


1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Osącz, wymieszaj z kukurydzą, słonecznikiem, jajkiem i mąką. Przypraw. Smaż z obu stron na odrobinie oliwy/oleju.





wtorek, 3 września 2013

warzywa nadziewane z grilla z sosem pomidorowo-szałwiowym




PAPRYKA:
2 papryki +
2 pomidory
1 cebula
3 pieczarki
garść oliwek
garść sera żółtego lub innego
oregano, sól
oliwa

+ sos koperkowy

POMIDORKI:
4 duże pomidory +
pół cebuli białej
pół cebuli czerwonej
garść oliwek
mozzarella, ser zółty
oregano, sól

+ folia aluminiowa

SOS: (do papryki)
4 pomidory
8 listków świeżej szałwii
1 cebula
sól, pieprz
oliwa
zasmażka
(łyżka masła, płaska łyżka mąki)

Nadziewane warzywa:
Paprykę przekroić na pół. Warzywa należy oczyścić z gniazd nasiennych. pomidory delikatnie i dokładnie wydrążyć.
Cebulę pokroić w długie paseczki. Ser zetrzeć na tarcę. Oliwki przepołowić. Pieczarki podsmażyć na oliwie. Pomidorki pokroić w dużą kostkę. Faszerowane warzywa delikatnie posolić i  nadziać farszami.
Warzywa owinąć folią aluminiową i piec na grillu. Pomidorki będą gotowe szybciej niż papryka.

Sos:
Podsmażyć cebulkę na oliwie, dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić do miękkości. Pod koniec dodać listki szałwii i dusić jeszcze kilka minut. Doprawić i zrobić zasmażkę.




kociołek meksykański z ryżem

idealny na chłodne wieczory, których niestety będzie już coraz więcej.



1 cukinia mała
1 czerwona cebula
250 g małych pieczarek
200 g fasolki zielonej
100 g kukurydzy
200 g czerwonej fasoli
1 papryka czerwona
2 marchewki
puszka krojonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
szklanka wody lub bulionu warzywnego
sól, pieprz
papryka słodka, chili
ulubione zioła np. oregano
olej do smażenia
50 g ugotowanego ryżu

1. Cebulę kroimy w krążki, podsmażamy z pieczarkami na odrobinie tłuszczu. Solimy.
2. Cukinię, paprykę kroimy w grubą kostkę, marchew w talarki.
3. Do garnka nalewamy szklankę osolonej wody lub bulionu warzywnego, wrzucamy warzywa razem z pieczarkami dusimy.
4. Dorzucamy fasolkę szparagową i gotujemy razem, dodajemy pomidory i koncentrat.
5. Dodajemy na sam koniec fasolę i kukurydzę z puszki, doprawiamy i mieszamy z ryżem.


poniedziałek, 2 września 2013

owsiane kulki z nutellą



1 szklanka musli z płatkami owsianymi
1/2 szklanki płatków czekoladowych
1/2 szklanki otrąb pszennych
1 łyżka słonecznika
1/2 szklanki nutelli
1 duża łyżka miodu


Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Dla ułatwienia można rozpuścić masło orzechowe z miodem w garnuszku, dodając odrobinę mleka. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przechowujemy w lodówce.




cukinia zapiekana z ryżem i kurkami

Może i jest poniedziałek, może i jest jesień, ale dzisiejsza cukinia to jeden z pyszniejszych obiadów w ostatnim czasie. Szczerze polecam, póki są kurki :)


1 spora cukinia
100 g ugotowanego ryżu białego
500 g kurek
garść czerwonej soczewicy
mała cebulka
3 małe marchewki
łyżka masła/margaryny/oleju
1 jajko
pieprz,sól
sos sojowy
opcjonalnie odrobina ulubionego sera

1. Rozgrzewam na patelni tłuszcz, przerzucam pokrojoną drobno cebulę i startą marchew.
2. Kurki myję i kroję na cząstki, wrzucam na patelnię do cebuli i solę.
3. Podlewam wodą cebulę, marchew i kurki, dodaję sosu sojowego i wrzucam soczewicę. Duszę wszystko pod przykryciem ok. 5 min.
4. Przerzucam ryż na patelnię i wszystko dokładnie mieszam, studzę.
5. Cukinię obieram i kroję na pół, wydrążam środek łyżką.
6. Do przestudzonego ryżu wbijam jajko.
7. Napełniam cukinie farszem, dodaję na wierzch odrobinę sera.
8. Zapiekam w brytfannie wyłożonej folią aluminiową lub wysmarowaną tłuszczem, 160 st. przez ok. 30-40 min. W razie potrzeby podlewam wodą.