czwartek, 5 września 2013

soczewicowe placki z kukurydzą i prażonym słonecznikiem

Zapewne wiele razy zdarzyło Ci się, że nie wykorzystałeś/aś całej puszki kukurydzy, prawda? Nie wiadomo wtedy, co zrobić z tak małą ilością, więc leży w ona w lodówce i prędzej czy później wyrzucasz ją zepsutą. Spontanicznie stworzyłam dziś pyszne placki, które zapobiegają takim sytuacjom, a do tego są doskonałą alternatywą do kotleta.

 na 2 os:

3 garście soczewicy czerwonej
2 garście uprażonego na suchej patelni z solą słonecznika
reszta kukurydzy (około 2-3 łyżki)
1 jajko
łyżka mąki
pieprz,sól
sos sojowy
olej/oliwa


1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Osącz, wymieszaj z kukurydzą, słonecznikiem, jajkiem i mąką. Przypraw. Smaż z obu stron na odrobinie oliwy/oleju.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz